Інтерв’ю
Глютен - тютюн нашого покоління
Gluten Free. Чи дійсно варто боятися глютену? Розповість автор книги «Їжа та розум» Девід Перлмуттер. Інтерв’юер (далі – І.) : Останнім часом ми дедалі частіше зустрічаємо на обгортках товарів надпис «Глютен фрі» . Це рекламний хід, чи глютен справді становить загрозу для нашого організму? Більшість людей не знає, де міститься глютен і чому більшість компаній так намагаються їх від нього вберегти!Девід Перлмутер (далі-Д.П.) : Більшість людей споживає глютен з пшеницею, але він міститься і в інших зернах, в тому числі в житі, ячмені, булгурі. Часто глютен можуть містити солод, готові супи/ бульйони, м’ясні напівфабрикати, майонези, кетчупи, соєвий соус, ковбаси, сосиски, готове шоколадне молоко, морозиво, енергетичні батончики, фруктові начинки, консервовані боби, ароматизовані чаї, приправи для салатів. Як надійний стабілізатор його використовують для приготування м'яких сирів, для створення гладкої текстури маргарину, він не дає згортатися соусам і підливам. Окрім того, глютен - одна з найпоширеніших добавок, яка використовується не тільки в їжі, але і в засобах особистої гігієни. Глютен міститься в кондиціонерах для потовщення волосся і в додає об'єм туші для вій. Як будь-який інший білок, він може викликати алергічні реакції.
І: Чому глютен вважається алергеном?Д.П: Зазвичай, в основі харчової чутливості лежить відповідь імунної системи на подразник. Ще одна причина - відсутність або недолік в організмі потрібних ферментів, які переварюють той чи інший продукт. У випадку з глютеном його «липкість» заважає засвоювати поживні речовини. Погано перетравлена їжа перетворюється в пастоподібну суміш , яке подразнює слизову оболонку тонкого кишечника. А це може спричиняти біль в животі, нудоту, діарею та інші розлади.
І: Але ж людство впродовж тисячоліть вживає клейковину, якщо вона так негативно вливає на наш організм , то як нам вдалося вижити?Д.П.: Ми не вживали такого глютену до тих пір, поки наші предки не навчилися вирощувати і молоти пшеницю. Зерна, які ми їмо сьогодні, мало схожі на ті, які увійшли в наш раціон близько 10 000 років тому. З тих пір як Грегор Мендель описав свої знамениті дослідження зі схрещування рослин і отримання нових сортів, ми навчилися добре підбирати і змішувати відповідні штами для створення потрібних видів зерна. Хоча генетика і фізіологія людини практично не змінилися з часів наших предків, за останні 50 років харчовий ланцюг значно змінився. Сучасне виробництво харчових продуктів, включаючи генну інженерію, дозволило нам вирощувати зерна, що містять в сорок разів більше глютену. Чи було це спрямовано на підвищення врожайності, чи на відповідність смакам людей, чи на обидва фактори - залишається тільки здогадуватися. Ми знаємо одне: сучасні зерна, що містять глютен, викликають сильнішу залежність, ніж будь-коли.
І: Тобто коли ми відчуваємо прилив задоволення після того, як з'їдаємо пончик чи круасан – це не гра нашої уяви?Д.П.:Так, тут є прямий зв’язок . З кінця 1970-х ми знаємо, що в шлунку глютен розпадається на суміш поліпептидів, які , потрапляючи в кров, зв'язуються з опіатними рецепторами мозку і викликають відчуття задоволення. Ефект хоч і приємний, але здатен викликати звикання. Американські вчені назвали ці поліпептиди екзорфінами.
І: Сама ідея, що клейковина може викликати задоволення і звикання, здається дивною. І страшною. Якщо глютен дійсно є психотропною речовиною, а наука доводить, що це так, нам необхідно заново оцінити продукти з його змістом і їх місце в нашому раціоні?Д.П.:Протягом мільйонів років раціон наших предків складався з дичини, сезонних овочів і іноді ягід. Сьогодні харчування більшості людей засноване на зерні і багатих вуглеводами продуктах, багато з яких містять глютен. І справа не тільки в ньому. Вживання такої великої кількості зерна і вуглеводів викликає значно більше підвищення рівня цукру крові, ніж інші натуральні продукти.
А це, в свою чергу, впливає на вироблення інсуліну. Чим вище рівень цукру, тим більше цього гормону потрібно. Але чим більше інсуліну, тим нижче чутливість клітин до його сигналу. Коли клітини остаточно втрачають здатність реагувати на сигнал інсуліну розвивається діабет 2-го типу. Зрозумійте, корпорації утримують своїх клієнтів, за рахунок того, що люди просто не знають про те, що глютен викликає залежність , особливо в поєднанні з цукром і жиром. Споживачі продовжують купувати звичні продукти знову і знову, що в результаті може призвести до різних захворювань . Ми можемо бути більш усвідомленими, бадьорими і здоровими, для цього варто всього-навсього переглянути свої харчові звички.
І: То що ж варто їсти, аби позбавитись глютенової залежності і залишатись здоровими?Д.П.: Більшість людей дуже звикло до постійного вживання виробів з пшеничного борошна, вівса, жита, до пасти і піци, до тортів і пончиків. Але якщо ви хочете відчувати більше енергії, зберегти своє тіло в хорошому стані якомога довше і виростити здорових дітей, з цією поганою звичкою варто боротися. Достатньо обмежити вживання продуктів, які містять клейковину. Ви будете почувати себе чудово, змінивши свої харчові звички, включивши у свій раціон більше фруктів, зелені, овочів і псевдозлакових (таких як гречка, пшоно і кіноа).
Зрозумійте, насправді відмовитися від злаків не так складно, варто просто підходити до питання харчування більш усвідомлено. Попит формує ринок, і з ростом числа усвідомлених людей асортимент магазинів і ресторанів буде поступово змінюватися для того щоб задовольняти потреби покупців.